2.1 Integrale veiligheid (Kadernota)
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Aanpakken van georganiseerde ondermijnende criminaliteit.
- Bevorderen van een veilige leefomgeving.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Op het gebied van georganiseerde ondermijnende criminaliteit zijn er 3 Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) casussen opgepakt die zich op dit moment in een afrondende fase bevinden. Ook heeft de gemeente samen met onze veiligheidspartners succesvolle interventies uitgevoerd op onder andere drugsoverlast en sociale fraude.
- In 2018 heeft het HIT veel controles uitgevoerd om een veiligere leefomgeving te bevorderen en criminele activiteiten te verstoren. Er is o.a. veel ingezet op de controle van kwantiteit en kwaliteit van huisvesting van arbeidsmigranten en controle van autobedrijven. Voor deze controles is in toenemende mate gebruikt gemaakt van data-analyse.
- Ook in 2018 is inzet gepleegd op het terugdringen van woninginbraken door o.a. het inzetten van buurtpreventie, preventieadviezen, het project “Waaks” (alertheid hondenbezitters) en het versturen van besmettingsbrieven (informatie aan buurtbewoners n.a.v. woninginbraak). In 2018 zijn de woninginbraken opnieuw gedaald.
- In 2018 zijn 5 drugspanden gesloten. Daarnaast zijn er een aantal preventieprojecten opgestart in samenwerking met Novadic-Kentron, ContourdeTwern, Halt en inwoners (ouders).
- In het kader van de vergunningverlening wordt een integriteitstoets uitgevoerd (wet BIBOB). Dit is een continu proces. In 2018 zijn 38 toetsen uitgevoerd.
- Met de politie vindt structureel overleg plaats over de inzet op High impact crimes waaronder overvallen, woninginbraken e.d.
2.2 Crisisbeheersing / Veiligheidsregio Brabant-Noord
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Adequaat reageren op en het beheersen van een (mogelijke) crisis.
- Terugdringen van slachtoffers bij calamiteiten (bijv. brand/groot ongeval).
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- In 2018 is deelgenomen aan de gemeenschappelijke regeling ‘Veiligheidsregio Brabant-Noord’ om incidenten en rampen te voorkomen, te beperken en te bestrijden. Het waarborgen van de regionale taken als het gaat om fysieke veiligheid en om de voorbereiding op rampenbestrijding en crisisbeheersing.
- Verschillende (nieuwe) medewerkers zijn getraind om hun rol in de gemeentelijke crisisorganisatie goed uit kunnen voeren. In oktober hebben medewerkers binnen de crisisorganisatie een trainingslocatie bezocht voor o.a. de brandweer om zo meer gevoel te krijgen bij de aard van incidenten die plaats kunnen vinden.
- Het college heeft samen met de partners een crisistraining gevolgd. Dit om beter voorbereid te zijn als een er een gemeentelijk beleidsteam noodzakelijk is.
2.3 Omgevingsbeleid
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Voorkomen, beperken en/of beheersen van risico’s in de fysieke leefomgeving (conform Wabo).
Wat hebben we daarvoor gedaan?
De doelstellingen uit het beleidsplan zijn vertaald in het uitvoeringsprogramma voor 2018. Dit programma is in 2018 uitgevoerd. De geplande controles op het gebied van brandveiligheid zijn uitgevoerd. Ook zijn diverse bouwcontroles uitgevoerd waarbij constructieve veiligheid het aandachtspunt was. Door een tekort aan personele capaciteit heeft de omgevingsdienst Midden- en West-Brabant niet alle geplande controle uit het werkprogramma 2018 kunnen uitvoeren. Het gaat hier echter maar om een klein percentage die geen direct invloed heeft op het behalen van de doelstelling.