9.1 Woningbouw
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Zoveel mogelijk inspelen op de behoeften van de woonconsument en te voldoen aan de volkshuisvestelijke opgave. Daarbij behouden en versterken we een variëteit aan woonmilieus.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De Kavelwinkel ondersteunt (potentiële) inwoners om hun woonwensen te realiseren door het bouwen van hun eigen droomwoning op een kavel van de gemeente. Dit is gedaan door veelvuldig contact gedurende het gehele traject, te beginnen met intakegesprekken bij de kopers thuis, en door met elke stap in het proces mee te denken en flexibel om te gaan met termijnen en regels. Dit heeft in 2018 geresulteerd in de verkoop van 38 kavels. Bovendien zijn er 32 kavels gereserveerd, waarvan bij 8 kavels al een koopovereenkomst is gesloten.
- Eind 2018 waren er nog maar 5 kavels beschikbaar: twee in de Grassen, twee in Geerpark en 1 in Haarsteeg. Bijna 61% van het woningbouwprogramma voor de komende tien jaar is vastgelegd in harde plancapaciteit. Er is voldoende ruimte, binnen zowel de harde als de zachte plancapaciteit, om in te kunnen spelen op de veranderende vraag in de markt. In de prestatieafspraken met Woonveste zijn woningaantallen en locaties opgenomen voor te realiseren sociale huurwoningen. Naar aanleiding van een raadsmotie is onderzoek naar geschikte locaties voor ca. 60 huurwoningen in Drunen uitgevoerd. Dit heeft geresulteerd in een selectie van een aantal locaties die nader worden onderzocht..
9.2 Betaalbare woningen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Het realiseren van een betaalbaar woningaanbod
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Er zijn door Woonveste 11 betaalbare NOM huurwoningen in Geerpark opgeleverd. Gestart is er met de uitvoering van circa 134 sociale woningen (Geerpark 56; De Grassen 18, Burg. Van Houtplein 50, Parklaan 10). De voorbereidingen voor de bouw van 10 sociale huurwoningen in de Gorsen zijn gestart.
9.3 Wonen en zorg
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Levensloop geschikte woningen. Vergroten van de mogelijkheden om zo lang mogelijk in een reguliere woning te blijven wonen.
- Faciliteren van initiatieven gericht op wonen met zorg die inspelen op de lokale behoefte.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- In De Grassen is een woonvoorziening Het Gastenhuis voor dementerende ouderen gerealiseerd. Woonveste realiseert in samenwerking met Chapeau een kleinschalige woonzorgvoorziening van 18 appartementen op de Vliedberg.
- Op ons verzoek heeft Senioren Raad Gemeente Heusden (SRGH) over de regionale toepassing van de ontwerpwijzer overleg gehad met andere ouderenbonden in de regio, dat niet heeft geleid tot een gezamenlijke aanpak.
9.4 Bestemmingsregelingen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Alle bestemmingsregelingen zijn actueel en digitaal te raadplegen. Actueel wil zeggen dat er geen urgentie of noodzaak is om vooruitlopend op het toekomstige omgevingsplan een bestemmingsplan vast te stellen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Het parapluplan parkeren, de 4e herziening en de consolidatie van het bestemmingsplan Heusden buitengebied en het centrumplan Vlijmen zijn gerealiseerd. Het parapluplan woningaantallen wordt medio 2019 in de raad behandeld. Ten behoeve van bestemmingsplan Bakkersdam is onderzoek gedaan naar de toekomstmogelijkheden van de molen naast het bedrijventerrein. De uitkomsten van dit onderzoek zijn pas eind 2018 beschikbaar gekomen. Bestemmingsplan de Vliedberg is afgevoerd van de actualisatielijst omdat dit plan digitaal raadpleegbaar is en regeling op zich voldoet. Er is momenteel geen urgentie of bijzondere reden voor een actualisatie vooruitlopend op het omgevingsplan. Het parapluplan voor de geluidszones wordt eveneens uitgesteld, zodat na inwerkingtreding van de Omgevingswet het nieuwe normstelsel van deze wet in het omgevingsplan kan worden verwerkt
9.5 Grondexploitatie
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Verminderen grondposities.
- Adequaat kostenverhaal.
- Risicomanagement en financieel optimaal resultaat.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Als gevolg van de grondverkoop is de boekwaarde van de grondposities afgenomen. Met name verkopen binnen de grondexploitaties van Metal Valley, Parklaan, De Grassen, Victoria en de Gorsen geven een positief effect aan de grondposities en boekwaarde binnen het grondbedrijf.
- Het exploitatieplan voor het Geerpark is geactualiseerd middels de vijfde herziening. Hierdoor kan een exploitatiebijdrage (kostenverhaal) gevraagd worden op het moment dan een grondeigenaar binnen Geerpark een omgevingsvergunning aanvraagt. Het kostenverhaal binnen de gemeente Heusden vindt plaats door het hanteren van een marktconforme prijs bij actief grondbeleid (kosten kunnen hiervan worden betaald) of het in rekening brengen van een exploitatiebijdrage bij passief grondbeleid (grond is in dat geval in eigendom van derden en de gemeente werkt mee aan planontwikkeling, maar brengen de gemeentelijke kosten in rekening.
- De diverse grondexploitaties zijn geactualiseerd en er is een reële inschatting maken van de algemene en projectspecifieke risico’s per project.
9.6 Omgevingswet
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Gemeente Heusden is bij inwerkingtreding omgevingswet in 2019 inhoudelijk en organisatorisch klaar voor het toepassen van het instrumentarium van deze wet.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
De implementatiedatum voor de inwerkingtreding van de omgevingswet is opgeschoven naar 2021. In 2018 is het ambitieniveau bepaald en het plan van aanpak voor invoering is vastgesteld.
9.7 Centrumplan Vlijmen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Herontwikkeling van het centrum (Plein en directe omgeving) van Vlijmen.
- In het nieuwe centrum zullen wonen, winkelen en verblijven hand in hand gaan.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Het paviljoen is in 2018 opgeleverd. De herinrichting van de openbare ruimte rondom het paviljoen is uitgevoerd. De feestelijke opening van de nieuwe winkels aan het Plein en de 3 units in het paviljoen heeft in februari 2019 plaatsgevonden. Het project Centrumplan wordt met de vaststelling van de jaarrekening 2018 afgesloten.
Door de eigenaar van de panden aan de Akkerstraat/ noordwand Plein is een nieuwbouwplan ontwikkeld dat hopelijk in 2019 zal worden gerealiseerd.
9.8 Geerpark
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Geerpark is gelegen aan de westzijde van Vlijmen, waar circa 800 woningen worden ontwikkeld in een groene, waterrijke, duurzame nieuwbouwwijk. Het plangebied is ca. 48 hectare. Samen met wooncorporatie Woonveste zal de gemeente de realisatie van het gebied oppakken met als ambitie om van Geerpark één van de meest duurzame nieuwbouwwijken van Nederland te maken. Duurzaam in drie opzichten: economisch, ecologisch en sociaal.
- Alle woningen in Geerpark zijn Nul op de meter woningen (NOM), dan wel NOM geschikt. NOM geschikt zijn woningen waar nog geen zonnepanelen op zijn aangebracht, maar waar dit wel mogelijk is.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Geerpark begint steeds meer vorm te krijgen. Het park is voor een groot deel ingericht en het informatiecentrum wordt in gebruik genomen. Verschillende fasen zijn in voorbereiding, in aanbouw of al gerealiseerd:
- Alle projectmatig woningen die in 2018 zijn opgeleverd, zijn NOM woningen. Kavelbouwers hanteren een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van maximaal 0,3
- Op een paar kavels na zijn alle vrije kavels in Morgen II (fase 1a), de Mortelweg (fase 1b) en Morgenzon (fase 2a) gereserveerd of verkocht. De Kavelwinkel is in afwachting van nieuw aanbod in het noordelijk deel van Geerpark.
- In het Hof van Morgen (fase 1b) worden nog enkele kavels aangeboden door de ontwikkelaar. Alle projectmatige- en huurwoningen in deze fase zijn opgeleverd. Ook in Goede Morgen (fase 1c) zijn de eerste woningen gerealiseerd. Op korte termijn start de bouw van het tweede deel van Goede Morgen.
- Met Betaalbaar Wonen Heusden en Samenbouwen.in.Geerpark is overeenstemming bereikt over de realisatie van 8 patiowoningen en 8 rijwoningen in fase 2b-1. Ook zijn de voorbereidingen gestart om te komen tot een verkavelingsplan voor de rest van Tot Morgen (2b) en Nieuwe Morgen (2c).
- Voor een deel van Morgenrood (fase 3a) is een uitwerkingsplan vastgesteld. Een deel van de groenvoorziening is verwijderd om in de toekomst woningbouw op deze locatie mogelijk te maken. De voortgang is mede afhankelijk van de afspraken die met de ontwikkelaar gemaakt worden.
9.9 De Grassen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
De gemeente Heusden en Van Wanrooij Projectontwikkeling willen De Grassen in Vlijmen ontwikkelen tot een nieuw woongebied. In het gebied (circa 40 hectare) is een programma beoogd van circa 800 woningen dat zijn aftrek moet vinden bij woonconsumenten uit de gemeente zelf en de wijde regio van Den Bosch tot Waalwijk.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
De vrije kavels van fase 1 zijn bijna allemaal verkocht. Er zijn nog 5 kavels uit fase 1c beschikbaar, waarvan er 3 zijn gereserveerd. De eerste woningen uit de projectmatige bouw zijn opgeleverd en in gebruik genomen. De rest van deze woningen volgt begin 2019. Het Gastenhuis is ook in 2018 opgeleverd en in gebruik genomen.
Voor de openbare ruimte is eind 2018 een start gemaakt met het woonrijp maken. Deze werkzaamheden vinden fasegewijs plaats en worden in de tweede helft van 2019 afgerond.
De start van de bestemmingsplanprocedure voor het vervolg is afhankelijk van de voortgang van de PIP procedure van de GOL. Dit omdat de GOL nodig is voor de benodigde verkeersstructuur om De Grassen te ontsluiten. Vooralsnog verwachten we een uitspraak van de Raad van State in de tweede helft van 2019.