8.1 Afvalwater
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Het afvalwater wordt doelmatig en efficiënt ingezameld en getransporteerd naar de rioolwaterzuivering. Overlast van afvalwater wordt zoveel mogelijk voorkomen. Het gebruik van riooloverstorten willen we zoveel mogelijk beperken.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Er is vanuit het verleden een afvalwatersysteem aangelegd, we beheren dit en houden dit in stand. De hydraulische werking van het stelsel wordt gemonitord door metingen in buizen en telemetrie van gemalen en mechanische onderdelen. Kwalitatief monitoren we het stelsel door inspecties. Op basis daarvan zijn in 2018 diverse (reparatie)maatregelen uitgevoerd. Het basisrioleringsplan is afgerond. Dit maak t onderdeel uit van het waterplan dat in 2018 is vastgesteld.
8.2 Hemelwater
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Hemelwater is schoon water. Dit water willen we zoveel mogelijk vasthouden op de plaats waar het valt en niet afvoeren met het afvalwater (afkoppelen). Daarmee kunnen we een robuuster watersysteem maken en overlast voorkomen. Tegelijkertijd kunnen het vasthouden en afkoppelen van hemelwater er voor zorgen dat hittestress minder optreedt
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Met het waterplan is ook een waterverordening vastgesteld hierin staan de regels voor het omgaan met hemelwater. Bij de toetsing van omgevingsvergunningen is de verwerking van hemelwater op het eigen perceel het uitgangspunt. Er is ook een stimuleringsregeling opgenomen die in 2019 van kracht wordt. De stimuleringsregeling heeft tot doel een andere omgang met (hemel)water te bevorderen bijvoorbeeld doordat bewoners en bedrijven hemelwater afkoppelen en aan de slag gaan met groene daken.
8.3 Grondwater
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
We willen een zo natuurlijk mogelijk grondwatersystem.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
We willen een zo natuurlijk mogelijk grondwatersysteem. Daarom grijpen we zo min mogelijk in bij nieuwe situaties. In bestaande situaties wordt grondwater zoveel mogelijk ontkoppeld van het afvalwatersysteem. In de kernen Heusden en Oudheusden is sprake van drainagewater op de riolering. Binnen deze kernen hebben geen projecten plaatsgevonden waarbij grondwater ontkoppeld zou kunnen worden. De natuurlijke werking van het grondwatersysteem monitoren we door middel van het grondwatermeetnet.
8.4 Klimaatadaptie/duurzaamheid
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
We willen de gevolgen van klimaatontwikkeling (wateroverlast, verdroging en hittestress) in de leefomgeving voorkomen. De gemeente doet dit vanuit de openbare ruimte. Daarnaast zullen perceeleigenaren zich bewust moeten worden van hun eigen rol en hun verantwoordelijkheid voor het eigen perceel.
We willen bijdragen aan de nationale doelen tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Vanuit diverse programma’s wordt hieraan bijgedragen. Dat willen we ook doen door het realiseren van een reductie van de CO2-uitstoot van 15% binnen de gemeentelijke organisatie in 2018.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Met het tekenen van een intentieverklaring is er een eerste stap gezet tot het in het leven roepen van de Kindercorporatie, waarin kinderen hun eigen leefomgeving ontwerpen. Met 6 scholen is gestart met het vergroenen van hun schoolpleinen.
- In Herpt zijn klimaatgesprekken gevoerd met bewoners.
- In vesting Heusden is een hackathon georganiseerd waarbij een (duurzame) leefomgeving centraal stond. De beste ideeen worden binnen de NHTV verder uitgewerkt.
- Initiatiefnemers uit de Buurt Bestuurten van de 3 kernen Herpt, Hedikhuizen en vesting Heusden hebben de handen ineen geslagen voor de oprichting van het platform voor duurzaamheidsinitiatieven (Klimaatplein).
- In het samenwerkingsverband “Doelmatig Waterbeheer De Meierij” is gestart met een uitvraag voor een regionale klimaatstresstest. Dit gaat zijn beslag krijgen in 2019.
- In november 2018 is voor raadsleden, in samenwerking met Heusdense initiatieven, een themaavond duurzame ontwikkeling georganiseerd.
- Het project in Herpt om te komen tot een gasloze wijk is aangedragen voor een SMILE subsidie als 1 van de 10 pilots in Hart van Brabant.
8.5 Afval
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
We willen de VANG-doelstellingen voor meer hergebruik, meer afvalscheiding en minder restafval in 2020 behalen. Daarbij zijn de gemeentelijke doelstellingen zelfs nog scherper gesteld: 85 kilogram restafval per inwoner in 2018 en 75 kilogram in 2020. Afvaldumpingen en zwerfafval moeten zoveel mogelijk worden teruggedrongen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Het omgekeerd inzamelen is geëvalueerd. De hieruit voortvloeiende maatregelen zijn deels in 2018 opgepakt, zoals de aanpak van zwerfafval op snoeproutes bij d’Oultremontschool (plaatsing afvalbakjes die door de school worden geledigd).
Een basisschool heeft een rondleiding ontvangen op locatie Afvalstoffendienst Den Bosch, waaraan gekoppeld educatie op het gebied van afvalscheiding.
Het afval op Scala scholen wordt gescheiden ingezameld. Bij een appartementencomplex is, samen met Woonveste, in gesprek gegaan met de bewoners over omgekeerd inzamelen en gescheiden afvalinzameling. Dit wordt in 2019 verder uitgebreid.
Bij twee appartementencomplexen zijn als proef kroonringen aan lichtmasten geplaatst, zodat bewoners op een nettere manier hun PMD-zakken kunnen aanbieden. Dit voorkomt zwerfafval.
In 2018 is, in overleg met de verenigingen, de wijkindeling bij de papierinzameling geoptimaliseerd. Hierdoor ontstaat er een eerlijkere verdeling tussen de wijken, inclusief de nieuwbouwwijken. De nieuwe indeling is per 1 januari 2019 van start gegaan.
In december 2018 is een themabijeenkomst georganiseerd voor raadsleden en andere betrokken bij zwerfafval om de aanpak van zwerfafval te bespreken. De resultaten van deze bijeenkomst worden gebruikt om het plan van aanpak aan te scherpen.
In september 2018 is, met drie scholen en twee verenigingen, meegedaan aan de Keep it Clean day. We hebben deze dag mogelijk gemaakt door materialen ter beschikking te stellen en het afval af te voeren.
In 2018 is de afvalinzameling bij gemeentelijke gebouwen aanbesteed. Vanaf januari 2019 wordt bij gemeentelijke gebouwen afval beter gescheiden ingezameld (PMD-afval, GFT-afval, glas).
Bij de vuurwerkverkooppunten zijn vuurwerkafvalzakken verstrekt waarmee inwoners gratis vuurwerkafval kunnen inleveren bij de milieustraat.
De hondenpoepcontainers zijn voorzien van een deksel met kleine inwerpopening, om afvaltoerisme te voorkomen.
8.6 Duurzaamnheid/Energie
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Samen met Energiek Heusden inwoners bewegen om energiebesparende maatregelen te nemen.
- Bijdragen aan de nationale doelen tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Vanuit diverse programma’s wordt hieraan bijgedragen.
- Het realiseren van een reductie van de CO2-uitstoot van 15% in 2018.
- Openbare verlichting: slim verlichten, alléén waar, wanneer en zoveel als nodig en met duurzaam materiaalgebruik.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Vanuit de provinciale aanbesteding laadpalen zijn in de gemeente 4 nieuwe publieke laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst.
- In 2018 is, samen met diverse stakeholders, gewerkt aan het opstellen van een gebiedsvisie zonnevelden.
- We hebben Energiek Heusden gefaciliteerd bij de uitvoering van hun projecten, zoals Heel Heusden bespaart en Zon op Heusden (Kubus).
- Er is een initiatief ontstaan voor een windmolenpark in omgeving Doeveren.
- In samenspraak met het maatschappelijk veld en gefaciliteerd door Werkplaats De Gruyter is gewerkt aan de Heusdense ambitiekaart. Deze wordt ter vaststelling aan de raad voorgelegd in april 2019.
- In regionaal verband is in 2018 een start gemaakt met de Regionale Energie Strategie (RES) die in 2019 vastgesteld gaat worden.
- De gemeente heeft zich uitgesproken tegen de vergunning voor gaswinning in Waalwijk. Dit krijgt ook in 2019 vervolg.
- In 2018 is de laatste hand gelegd aan maatregelen om in het gemeentehuis in Vlijmen verdere energiebesparing en CO2 reductie te realiseren. Ook bij het gemeentehuis Drunen zijn hiervoor maatregelen getroffen. De vernieuwde Voorste Venne levert ook een bijdrage aan energiebesparing en CO2 reductie van gemeentelijke accommodaties.
- De voorbereidingen voor een algeheel plan van aanpak voor de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed zijn opgestart. Uitgangspunt hierbij is de doelstelling uit het coalitieakkoord om in 2030 al de gemeentelijke voorzieningen energieneutraal te hebben. Het plan wordt medio 2019 aan de raad voorgelegd.
- Het beleidsplan Openbare Verlichting is in juli 2018 vastgesteld. Het Uitvoering- en beheerplan volgt in 2019.
- Er zijn verkennende gesprekken gevoerd over een circulair project bij SC Elshout (nieuwbouw sportaccommodatie).
- Gezamenlijk met Hedikhuizen is een aanvraag gedaan voor een proeftuin aardgasvrije wijk. Deze aanvraag is niet gehonoreerd. In 2019 wordt samen met de provincie gekeken naar alternatieven.
8.7 Kwaliteit leefomgeving, water, bodem, lucht en geluid
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
We willen de kwaliteit van bodem, water, lucht en geluid behouden en verbeteren.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De nieuwe bodemkwaliteitskaart is vastgesteld. Deze geactualiseerde kaart zorgt ervoor dat het aantal verplichte bodemonderzoeken sterk gereduceerd wordt.
- In 2018 is, op verzoek en in samenwerking met inwoners (kern met Pit), een hondenspeeltuin gerealiseerd in Vlijmen.
8.8 Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
We streven naar een leefbare en veilige werk- en leefomgeving in Heusden en in de regio Midden- en West-Brabant.
Wat gaan we daarvoor doen?
Door personele capaciteitsproblemen bij de OMWB is niet het volledige werkpropgramma afgewerkt. Een aantal geplande controles bij bedrijven is daardoor niet uitgevoerd. In het kader van het project Intensivering toezicht veehouderijen (ITV) zijn de controles uitgevoerd.