HRM
In 2018 is geïnvesteerd in de invoering van HR21, het functiewaarderingssysteem van de overheid. Met de invoering van HR21 hebben we een stap gemaakt naar het verder harmoniseren van de gemeentelijke arbeidsvoorwaarden op landelijk niveau. Ook is dit systeem minder arbeidsintensief in het onderhoud, omdat we van organieke naar meer algemene generieke functiebeschrijvingen gaan. De voorbereiding is het afgelopen jaar gemaakt en in 2019 zal iedereen zijn nieuwe beschrijving ontvangen.
In 2018 is een begin gemaakt met de implementatie van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA). Met de invoering van de WNRA per 2020 vervallen de ambtelijke aanstellingen en krijgt elke medewerker een arbeidsovereenkomst naar Burgerlijk Recht. Alhoewel naar verwachting veel op het niveau van de VNG zal worden geregeld, zullen ook de eigen Heusdense arbeidsvoorwaarden worden doorgelicht, de personeelsdossiers op orde gebracht en zo mogelijk gedigitaliseerd en de met medewerkers individueel gemaakte afspraken vastgelegd moeten worden. Hiervoor is een stappenplan opgesteld met een uitwerking voor de jaren 2018 en 2019.
De formatie van de organisatie is in 2018 ongeveer gelijk gebleven. Wel zijn er meer medewerkers in dienst gekomen. Dat wil zeggen dat er meer mensen in een kleinere parttimefactor zijn gaan werken. Ook zien we langzaamaan de krapte op de arbeidsmarkt naderen. Vacatures worden lastiger vervuld. Het aantrekkelijk werkgeverschap wordt steeds belangrijker. Het ziekteverzuim is verder gedaald naar 4,09%. Daarmee zitten we ruim onder het landelijke gemiddelde.
Het HRM-beleid richtte zich in 2018 ook op de houding en gedrag van medewerkers en management. Een nieuwe manier van de gesprekkencyclus is ingevoerd door het houden van ‘paspoortgesprekken’. We zetten meer in op de fitte mogelijkmaker en is er een pilot gestart voor de werving en selectie van nieuwe ‘mogelijkmakers’. Hiermee tillen we het gedachtegoed van Dromen-Doen-Heusden naar een hoger niveau.