6.1 Cultuurparticipatie
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Burgers kunnen zich ontspannen, elkaar ontmoeten en ondersteunen in een prettig sociaal klimaat.
- Het bewaren, uitdragen en in stand houden van oude en hedendaagse culturele waarden. Het bevorderen van de leefbaarheid en sociale samenhang en de beleving van lokale geschiedenis.
- Het bevorderen van muziek-, toneel-, zang- en dansbeoefening in groepsverband door amateurkunstverenigingen.
- Het bevorderen van actieve kunst- en cultuurparticipatie door middel van het aanbieden van onderwijs op het gebied van zang, muziek, dans, theater en beeldende vorming.
- Bevorderen dat meer inwoners in aanraking komen met kunst en cultuur door het bijwonen van voorstellingen en culturele evenementen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De subsidies 2018 voor culturele organisaties zijn verleend
- Het programma Heusden700 is succesvol uitgevoerd. Er hebben in totaal 21 projecten plaatsgevonden, verspreid over de kernen. Grote publiekstrekkers waren o.a. de Heusdense Havendagen en de verbindende foto-expositie ‘Wij zijn Heusden’, Ook zijn er gedurende het jaar spontaan projecten ontstaan, die meegenomen zijn in de promotie van het programma, zoals het Groots Heusdens Dictee en de foto-expositie van Fotoclub 4Fun in Vlijmen.
6.2 Cultuureducatie Jeugd
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Instandhouding van het Trefpunt Cultuureducatie Heusen met als doel jongeren van 4 tot 18 jaar kennis laten maken met verschillende vormen van cultuur en daarnaast cultuureducatie structureel onderdeel te maken van het lespakket van de basisscholen door middel van deelname aan de regeling ‘Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020’.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Cultuureducatie Heusden ontwikkelt educatief materiaal voor het basisonderwijs en legt verbindingen tussen het onderwijs en culturele aanbieders. Het Trefpunt Cultuureducatie heeft in 2018 12 naschoolse workshops georganiseerd voor basisschoolleerlingen met circa 180 deelnemers.
- Vanaf maart 2018 is op de basisscholen in Vlijmen een pilot gestart, namelijk de Talent Ontdek Fabriek (TOF). Dit betreft verdiepende workshops over onderwerpen die tijdens de schoollessen aanbod zijn geweest.
- In het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit zijn 7 basisscholen ondersteund in het vernieuwen, verdiepen en verankeren van cultuureducatie in het lesprogramma van de scholen. 560 leerlingen uit groep 7 van het basisonderwijs zijn naar een professionele dansvoorstelling geweest van dansgezelschap De Stilte.
- In september is de jaarlijkse Cultoer georganiseerd op alle basisscholen
- Voor de Interne Cultuur Coördinatoren (ICC-ers) van de basisscholen werd een (regionale) ICC-cursus georganiseerd. Hieraan werd door 3 leerkrachten uit Heusden deelgenomen.
6.3 Bibliotheekwerk
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Inwoners van Heusden in staat stellen kennis te verwerven en zich te ontwikkelen en daarnaast ontspanning en ontmoeting bieden door middel van leesbevordering.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Het streven was om een voorstel uit te werken voor een nieuwe vierjarige prestatieafspraak met de bibliotheek voor de periode 2018-2021. De prestatieafspraken zijn nog niet gemaakt.
Op 29 november 2018 is een procesvoorstel over het toekomstig bibliotheekwerk in de gemeente Heusden behandeld in de Informatievergadering Samenleving.
6.4 Cultuurnota / Cultuur op koers
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Cultuur toegankelijk maken voor iedereen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
De cultuurnota is ingewisseld voor het dynamische traject Cultuur op Koers; ‘het is wat je er zelf van maakt’. In 2018 is hier verder invulling aan gegeven door inwoners hierin het initiatief te geven, ondersteund en gestimuleerd door de gemeente. De activiteiten zijn gericht op de thema’s samenwerking, zichtbaarheid en vernieuwing.
Voorbeelden van initiatieven zijn o.a. de workshop Social Media in samenwerking met het Vrijwilligershuis en de H-games van Stichting de Schroef. Ontmoeting en kennisoverdracht is mede mogelijk gemaakt door Stichting Honsoirde via het Cultuurcafé Heusden, het aanbod van diverse cultuuraanbieders is zichtbaar gemaakt via Sjors Creatief en er is ook aandacht geweest voor talentontwikkeling via het project ‘Connectie 7 talenten, 7 meesters’.
6.5 Oudheidkunde, erfgoed en musea
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Behoud, beheer en ontsluiten van het cultureel erfgoed van de gemeente Heusden.
- Het doelmatig beheren en ontsluiten van het oud archief van de gemeente Heusden (wettelijke taak) alsmede het oud archief openstellen voor belangstellenden
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De subsidie aan het streekarchief Langstraat Heusden en Altena is verleend. Het streekarchief organiseert mede daarvoor activiteiten die gericht zijn op het ontsluiten van belangrijke historische gebeurtenissen en/of feiten. Deelnemers leren bijvoorbeeld verschillende bronnen te raadplegen om zelf ook erfgoed te (gaan) ontdekken.
- De subsidies 2018 voor gemeentelijke monumenten zijn verleend
- Er is in het proces van de Zuiderwaterlinie, als uitwerking van het meerjarenplan Zuiderwaterlinie, gewerkt aan een zichtbaar en herkenbaar aanbod voor bezoekers mede met het oog op het Europees jaar van het Erfgoed 2018. Voorbeelden van de uitwerking zijn de totstandkoming van een Zuiderwaterlinie wandelroute en ANWB-fietsroutes, met een fietsroute door de vesting en ander karakteristiek erfgoed in de gemeente Heusden. Verder is een duidelijke koppeling gemaakt met Heusden700 in de vorm van het Zuiderwaterlinie Festival en een feestelijke afsluitbijeenkomst van de Mars van de Zuiderwaterlinie. Daarnaast is er op 16 december een samenwerkingsovereenkomst getekend om de samenwerkingsorganisatie voor een langere periode te borgen.
- De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit toetst restauraties, of andere wijzigingsvoorstellen aan monumenten, uit het oogpunt van monumentenzorg. De commissie komt met een eigen jaarverslag.
6.6 Sportparticipatie en transities
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Sport inzetten als middel bij het behalen van maatschappelijke doelen.
- Bevorderen sportparticipatie en zwemvaardigheid inwoners gemeente Heusden.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De jeugdsportsubsidies zijn aan verenigingen verleend
- Buurtsportcoaches zijn ingezet om verbindingen te leggen tussen sport en beweegaanbieders en organisaties op het gebied van zorg, welzijn, jeugd, ouderen etc. om gezamenlijk te werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Een voorbeeld hiervan is Galmplus en valpreventie waarvoor 250 55+-ers aan de testdag hebben deelgenomen. Waarvan 190 deelnemers zich inmiddels hebben aangemeld voor een structureel programma.
- De activiteit Red jezelf red je vriendje is per 2018 ondergebracht in Sjors Sportief. Dit is het nieuwe sportkennismakingsprogramma dat in samenwerking met Scala en Stichting de Schroef is opgezet. Binnen dit programma worden naast sportieve activiteiten ook culturele activiteiten aangeboden. In 2018 hebben bijna 1.200 basisschoolleerlingen aan een van deze activiteiten deelgenomen. Daarnaast doen 500 groep 7 leerlingen mee aan de wekelijkse activiteiten van Red jezelf red je vriendje.
- Er heeft periodiek overleg met verenigingen en buurtsportcoaches van stichting de Schroef en Scala plaats gevonden om te weten wat er speelt en snel te kunnen reageren op kansen en bedreigingen.
6.7 Sportvoorzieningen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
• In stand houden van voldoende sportvoorzieningen.
• Balans tussen vraag naar en aanbod van sportaccommodaties.
• Zwembad het Run als openbare voorziening behouden voor de gemeente.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De gemeentelijke sportvoorzieningen zijn onderhouden met het uitgangspunt heel en veilig;
- Medio 2018 is de verbouwing van de horeca- en buitenruimte bij sportcentrum Die Heygrave naar tevredenheid afgerond. Dit is in samenwerking gegaan met de verenigingen en de dagopvang “Met elkaar”. De horeca fungeert het hele jaar door als een veelgebruikte ontmoetingsplaats voor sporters en ouderen. In 2019 wordt ook het consultatiebureau aan het sportcentrum toegevoegd.
- In 2018 is de exploitatie van ‘t Run voor één seizoen gegund aan Optisport. Zij hebben het zwembad deze zomer naar tevredenheid geëxploiteerd. Eind 2018 is besloten de exploitatie voor een periode van 3 tot 5 jaar opnieuw in de markt te zetten. De aanbestedingsprocedure hiervoor is inmiddels opgestart.
- Begin 2018 zijn verenigingen uitgenodigd om in gesprek te gaan over een “sportinvesteringsprogramma”. Uit deze sessies is gebleken dat verenigingen over het algemeen tevreden zijn over de samenwerking met de gemeente en de kwaliteit van de gemeentelijke accommodaties. Er is echter wel een aantal vraagstukken waar de verenigingen met de gemeente mee aan de slag willen. Hierbij gaat het o.a. om het verduurzamen van de sportaccommodaties en het verkleinen / wegnemen van de verschillen tussen de benadering van kunstgrasvelden voor voetbal en hockey. Dit traject zal in 2019 uitgewerkt worden in een plan van aanpak.
- In 2018 is besloten om het beheer en onderhoud van de waterzuiveringsinstallaties inclusief de machinekamer en de werktuigbouwkundige installatie van Die Heygrave per 1-1-2019 uit te besteden voor de periode van één jaar.
- In 2018 zijn ook de laatste twee kunstgrasvoetbalvelden bij RKDVC en VV Haarsteeg naar tevredenheid en binnen budget gerenoveerd.
- Sporthal Dillenburcht is voor het eerst een heel kalenderjaar in gebruik geweest. De bezetting is zeer goed, niet alleen ’s avonds maar ook overdag en in het weekend. Ook van de horeca wordt veelvuldig gebruik gemaakt. In 2019 wordt de mogelijkheid onderzocht om verdere invulling te geven aan het achterste deel van de horeca.
6.8 Programma Dillenburg
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Een integrale gebiedsontwikkeling van wonen, werken en sporten op en rond de locatie Dillenburg in samenhang met economische, ecologische en sociale belangen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Op dit moment is een groot gedeelte van de bedrijfsbebouwing reeds in gebruik. Er zijn nog kavels beschikbaar in de noord-oost hoek van het plangebied. De voorbereidingen voor het afsluiten van de Prins Hendrikstraat zijn gestart. Tot slot is binnen de grondexploitatie Dillenburg de uitgifte van 3 vrije kavels voorzien in de oksel van Prins Hendrikstraat / Chrysantenstraat. Bestemmingsplantechnisch is deze ontwikkeling reeds mogelijk. Uitgifte van deze gronden is voorzien in 2019.
- Alle woningen zijn opgeleverd.
- Op Dillenburg zijn nog enkele bedrijfskavels voor uitgifte beschikbaar van in totaal circa 0,7 ha. In 2018 is een kavel verkocht van 585 m2. Er wordt nog steeds met diverse geïnteresseerde bedrijven gesproken over vestiging op Dillenburg. Mogelijk leidt dit tot uitgifte van kavels
6.9 De Voorste Venne
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Het revitaliseren van het complex De Voorste Venne door middel van ver(nieuw)bouw.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
In 2018 is het Carre van het complex van de Voorste Venne in goed overleg met het bestuur van de Voorste Venne en de vaste eindgebruikers gerenoveerd. Het gerenoveerde complex is in september in gebruik genomen. De officiële opening vond plaats 26 oktober. De bezoekers toonde zich enthousiast over het eindresultaat. De renovatie is gerealiseerd binnen het raadskader zoals dat is vastgelegd in raadsbesluiten van 27 september 2016 en 16 mei 2017. Doordat door gezamenlijke inspanningen van gemeente en bestuur van De Voorste Venne een aantal subsidies en sponsorbijdragen zijn binnengehaald bleek het mogelijk om ook de binnentuin opnieuw in te richten. Nadat het pand in gebruik is genomen zijn naar aanleiding van de ervaringen van de eindgebruikers nog een aantal kleine functionele aanpassingen doorgevoerd. In 2019 zal nog een splitsing moeten worden gerealiseerd tussen de nutsvoorzieningen van De Voorste Venne en het Partycentrum Van Delft. Voor de na de renovatie vrijgekomen gebouwen zal een nieuwe bestemming moeten worden gevonden.